Діалог Уряду з малим бізнесом у Чернігові

11 квітня 2017 року в конференц-залі Чернігівської обласної державної адміністрації відбувся форум «Угода про Асоціацію з ЄС: можливості для малого та середнього бізнесу».

 Від уряду взяли участь: Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Олена Ковальова, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України; Валерій Куліч, голова Чернігівської обласної державної адміністрації; Володимир Лапа, Голова Держпродспоживслужби України; Юлія Гончарова, заступник начальника управління з питань реалізації зобов’язань у сфері європейської інтеграції Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Світлана Таран, радник Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та інші.

Від малого бізнесу були: Костянтин Іванов, Президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати; Сергій Берестовий, голова Регіональної ради підприємців Чернігівської області; Віктор Лазар, голова Чернігівського обласного об’єднання організацій роботодавців «Сіверщина»; керівники малих і середніх підприємств, фермерських господарств.

Посил від урядовців – упроваджувати європейські програми розвитку МСП, користуватися інформаційними та фінансовими ресурсами, налагоджувати механізм взаємодії урядових структур з просування експорту з якомога ширшим колом малого бізнесу.

Чернігівські підприємці скаржилися на перепони з боку енергетичних монополістів (які підвищили в 6 разів плату за приєднання до електромереж) і державної інспекції з архітектурно-будівельного контролю (дозволи видаються фактично в Києві).

У своєму виступі Микола Шкурко, генеральний директор ТОВ ПВКФ «Сяйво», члена Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини», висунув ряд пропозицій:

  1. Товарні квоти на сільгосппродукцію мають бути підкріплені у вигляді допомоги за рахунок економії на дотаціях в ЄС.
  2. Налагодити трансфер технологій з ЄС, кредитування впровадження  нових технологій на умовах, що є в ЄС.
  3. Проводити політику протекціонізму від конкуренції з боку РФ, Казахстану, налагодження з цією метою співпраці в агросекторі з Канадою  щодо спільної присутності на ринку ЄС.
  4. Формувати бізнес-середовище за канадсько-європейським взірцем, модернізувати Торгово-промислову палату під існуючу в ЄС.
  5. Скасувати вивізне мито на насіння льону і рижію – таку й подібні проблеми має оперативно вирішувати Кабінет Міністрів України.

У цілому форум засвідчив, що українське мале й середнє підприємництво  хоча й повільно, але інтегрується в європейський бізнес-простір. Це відкриває можливості для його цивілізованого розвитку.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>