Розібратися з історичною спадщиною

26 – 28 вересня в містах Ніжин та Батурин відбувалися  міжнародні наукові читання, присвячені 115-річниці від дня народження Ф.Г.Спаського. Про рівень цього заходу свідчить те, що основними організаторами його виступили; Інститут історії України НАНУ, Центр пам’яткознавства НАНУ, НДУ імені Миколи Гоголя, Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського.

Виступаючи на урочистому відкриті з вітальним словом, директор Благодійного фонду “Ніжен” Микола Шкурко акцентував увагу на відмові від радянської тоталітарної спадщини, проблемі наступу неосталінізму, який  прагне сьогоднішня влада вмонтувати в державний процес.
“Тому свідченням є вшанування діячів сталінської епохи, зокрема  спорудження минулого року так званого пам’ятника Марку Бернесу у Ніжині. Благодійний фонд “Ніжен” оскаржив відповідне рішення міської ради у суді. Українська мова – теж спадщина, яку так само треба оберігати, як і матеріальні пам’ятки”, – зазначив він.

Слід додати, що тематика доповідей є хаотичним набором, яка ускладнює можливість розібратися з історичною спадщиною, в тому числі і за межами України, зокрема у тому ж Петербурзі, виокремити з неї пріоритети для українського державотворення.

Асоціація “Об’єднання підприємств Ніжинщини” та Громадська організація “Підприємець”, Благодійний фонд “Ніжен” надали благодійну допомогу для проведення “II Спаських читань”.