Підприємницький місток Ніжин-Прилуки-Мена

27 жовтня завдяки допомозі голови громадського об’єднання “Сяйво Сіверщини” Ірини Березинець із м. Чернігова встановився відео зв’язок учасників засідання
Ради підприємців при Ніжинській міській раді з представниками організованого підприємництва із м. Прилук Мариною Паянок і з м. Мени Ігорем Аношком.

Пані Марина проінформувала про стан проходження законопроєкту про застосування РРО для ФОПів, над яким протягом 9-ти місяців працювала Рада з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Офісі Президента України, а також  робочі групи при обласних державних адміністраціях. Вона закликала ніжинських підприємців долучитися до Всеукраїнської акції проти тотальної фіскалізації 4-го листопада в м. Києві .

На запитання про співпрацю прилуцьких підприємців із місцевою владою її відповідь була негативною. Зокрема, у місті відбулася протестна акція з вимогою зниження ставки єдиного податку до 15%.

На таке ж запитання пан Ігор відповів позитивно, оскільки підприємці Мени згуртувалися в громадську організацію, в результаті чого встановився діалог не тільки з місцевою владою, але й з підприємцями півночі області. Про важливість підприємницької солідарності свідчить хоча б той факт, що в м. Борзні підприємець, ставши міським головою, навпаки підняв ставку з 10% до 20%.

У ніжинців свої проблеми. Давно діє Рада підприємців, яка генерує корисні пропозиції, але міська рада їх ігнорує, зволікає з прийняттям рішень, які направлені на вдосконалення співпраці з міською радою та керівниками виконавчих органів. На засіданні вирішено звернутися з відкритим листом до депутатів з цього приводу та започаткувати сторінку у Фейсбуці.

Розглядалося також питання про забезпечення нормальної роботи ЦНАП Ніжинської  міської  ради щодо надання послуг суб’єктам підприємницької діяльності. Доповідав Валентин Андрієць, який подав солідний перелік претензій. Начальнику відділу Володимиру Градобику запропоновано проводити групові консультації підприємців стосовно вимог законодавства щодо реєстраційних вимог; розширити інформаційне наповнення на міському сайті; організувати роботу в дві зміни та дистанційний режим розгляду звернень.

У засіданні взяли участь члени  Ради підприємців М. П. Шкурко (голова), С. В. Кот, В. Д. Лисенко, Т. М. Стратілат, О. А. Мурава, а також головна спеціалістка сектору розвитку підприємництва, споживчого ринку та захисту прав споживачів відділу економіки та інвестиційної діяльності Ярослава  Ярош і начальник відділу адміністративно-дозвільних процедур виконавчого комітету Ніжинської міської ради-адміністратор центру –  Володимир Градобик.