Як планувати розвиток підприємництва?

Члени «Об’єднання підприємств Ніжинщини» Анатолій Литвин і Сергій Кот узяли участь у першому модулі «Програми з розробки і реалізації місцевих і стратегічних документів, спрямованих на розвиток малого і середнього підприємництва (МСП)». Він відбувся в Чернігівській ОДА 1 лютого 2018 р. Cлід сказати, область посідає 23-є місце в країні за показником легкості ведення бізнесу. Цим очевидно пояснюється вибір місця реалізації проекту.

    Його здійснює ряд організацій ЄС, він має пілотний характер і включає місто Ніжин.

    На засіданні ОПН 6 лютого було проаналізовано ідею проекту. Виникло ряд проблемних питань, які ставлять під сумнів успіх його реалізації.

    Насамперед, нема чіткої класифікації щодо того, кого відносити в Ніжині до МСП,  кого – до мікропідприємництва, а хто взагалі не є підприємцем, а реалізатором.

    Не можливо буде також оцінювати динаміку змін у підприємництві, оскільки нема достовірної статистичної й фіскальної інформації про нього. Така звітність унеможливлена через поширену спрощену систему оподаткування з відсутністю простежуваності руху коштів. Структура підприємництва в місті така, що основна частина його задіяна в торгівлі товарами, головно на базарах і вроздріб, без видачі касових чеків. Це якщо казати про легальний обіг, а є ще значна діяльність без реєстрації, торгівля необлікованою продукцією та послугами. Все це спричиняє умови не на користь прозорого бізнесу, який бере на себе увесь тягар оподаткування, звітності, вимог законодавства. Якщо взяти до уваги те, що переважна кількість промислових товарів є закордонного походження, то стає зрозумілим, чому МСП виробничого характеру знаходиться на 3-му місці після торгівлі і послуг.

    Виникає запитання, чи можливе планування розвитку підприємництва в таких умовах ?